Othello (årskurs 6-9 & gymnasiet)

Othello
Vem är bärare av sanningen?
Hur sann är den kollektiva sanningen?
Hur blir en lögn en vedertagen sanning?

För över 400 år sedan skrev William Shakespeare pjäsen Othello. Än idag blir vi engagerade och fascinerade av denna tragedi. Historien om den hämndlystne fänriken Jago som konspirerar och driver den godtrogne generalen Othello att till slut ta livet av sin älskade hustru Desdemona. Vi ser hur Jago, i sin ilska över att inte ha fått den befordran han tycker att han ska ha och den uppskattning han förtjänar, börjar föra ett psykologiskt krig mot alla runt omkring honom. Hur han genom att plantera tvivel skapar sanningar som inte kan vara osanna. För ett rykte behöver inte mycket hjälp för att börja leva sitt eget liv.

Texten har bearbetats till en ca 50 minuter lång föreställning och vi fokuserar i första hand just på ryktesspridningen. Hur ryktet, som ju bara är luft, till slut blir den enda rimliga sanningen. Hur lite fakta som det krävs för att vända en grov lögn till en helt rimlig verklighetsbeskrivning. Det är inte svårt att idag dra paralleller till hur så kallade ”sanningar” uppstår i sociala medier, på skolgårdar eller för den delen i politiska sammanhang.

Recension

Fint och koncentrerat
Tänk om vi människor lärde oss att snacka med varandra! Så många krig, missförstånd och skilsmässor som kunde undvikas. Fast så få romaner och pjäser som skulle se dagens ljus. Redan Shakespeare beskrev denna förgiftande ickekommunikation, ”Othello” är en enda lång gastkramare på temat.
… en berättelse lika mycket om Shakespeares tid som om vår egen.
Pia Huss, Dagens Nyheter
Läs mer ur recensionen här

Brev från en arrangör

Othello för skolungdomar fungerade superbra på den korta tiden. De tre skådespelarna klarade av alla rollbyten galant och lyckades verkligen förmedla pjäsens innersta känslor. Spännande och välgjort.
Fia Idegård, skolbibliotekarie Engelbrektsskolan, Stockholm

Blogginlägg

Om någon händelsevis vill arbeta med Shakespeare med sina elever kan jag slutligen varmt rekommendera Othello som Mittiprickteatern spelar. Mittiprickteatern har tagit fasta på vad som händer om man litar på rykten utan att stanna upp och bilda sig en egen uppfattning och fungerar mycket väl som underlag för att arbeta vidare med sådana frågor. Dessutom bjuder den intensiva 50 minuter långa föreställningen på en Emilia som läser lusen av Othello efter att han har mördat sin Desdemona efter att Jago har satt igång ryktet att hon skulle ha varit otrogen. Se där, ytterligare en aktuell och angelägen ingång till Shakespeare.
Malin Appeltofft, lärare på Blommenbergsskolan

Reportage i i Shakespearesällskapets tidning

Läs reportaget här

Premiär 10 september 2016 på Påfågeln, St Eriksgatan 84, Stockholm
Othello spelade på festivalen TRETE i Trollhättan 9-11 november 2016


Bildgalleri
Affischdesign: Anna Sigurdsdotter.
Foto: Martin Skoog.
Skådespelare: Jesper Arin, Henrik Gustafsson och Ulrika Hansson.