Klass (årskurs 8-9 & gymnasiet)

– en föreställning om klass: i skolan, på jobbet eller när som helst i livet.

Det här är en rolig, svart och sorglig historia som handlar om klass. Skolklassen du går i, samhällsklassen du tillhör och klassidentiteten du har. Möjligheterna och begränsningarna beroende på var du bor, hur du använder ditt språk och vilka som är dina föräldrar.
Men det är också en pjäs om att vara människa. Hur svårt det är att göra rätt. Hur svårt det är att nå varandra.

Alex och Diana har kallats till ett möte med deras sons lärare. I samma skola som de själva gick i en gång. Läraren vill tala om sonens läs- och skrivsvårigheter men mötet utvecklar sig på ett sätt som ingen av dem hade kunnat ana…

Klass är en föreställning för dig som går i, har gått i, eller arbetar i skolan. Den berör djupt mänskliga frågor om tillhörighet, utanförskap och makt som också sträcker sig långt utanför skolans sfär.

Lärarmaterial · workshop · Skapande skola

Till föreställningen finns ett utförligt lärarmaterial.
Vi kan även hålla workshops kring tematiken i föreställningen, detta är något som kan göras inom ramen för Skapande skola – kontakta oss för mer information och priser.

Recension

”Klass” blottlägger klassamhället i skolans värld
Mittiprickteaterns uppsättning innebär Sverigepremiären av den irländska pjäsen ”Klass” från 2017. Det är förvånande att det har dröjt så länge. Det är en välskriven, klassikerekande uppgörelse både med skolans förhållningssätt till elever som avviker från normen och klassamhället i stort.
Anna Håkansson, Dagens Nyheter
Läs mer ur recensionen

Rummet kokar av nervös energi när Mittiprickteatern spelar ”Klass”.
Skådespelarna Daniel Scherp som läraren samt Henrik Gustafsson och Eva Welinder som både föräldrar och elever behärskar suveränt en spelstil av distinkt förhöjd realism.
Karin Helander, Svenska Dagbladet
Läs mer ur recensionen

Publikröster

Idag såg jag ”Klass” på Mittiprickteatern i Stockholm. Tre skådespelare gestaltar det som borde vara varje politikers viktigaste frågor; skolan och klasskillnaderna i samhället. Välspelat, välregisserat, välskrivet, starkt drama med udd, och med högstadiet som målgrupp. Gå och se, om ni kan, eller köp den genast till era regioner! Det här är för bra och viktigt för att missa!
Martin Lindberg, regissör

Skådespelarna är både modiga och bra. Ni gör en viktig pjäs som många barn inte sett förut. Som att se de vuxna ur ett barns perspektiv. Bra text, regi och skådespeleri.
Katarina Weidhagen, kultursekreterare Nacka kommun

Recensioner av uruppförandet av Class 2017 på Irland

Smart tale of social warfare offers no easy answers.
Parent-teacher meeting becomes a microcosm for privilege and exclusion.

The Guardian

Class is a heartbreakingly beautiful production that explores class, education, and their impact on children, in a tale of three walking wounds trying hard to find healing.
The Arts Review

Sverigepremiär 3 mars 2020 på Påfågeln, St Eriksgatan 84, Stockholm


Spelas våren/hösten 2020, våren/hösten 2022 & hösten 2023

Klass är 80 minuter lång.

Klass spelas på turné – kontakta oss via mail eller ring 08-15 33 12 för bokning och information.


Bildgalleri
Affischdesign:
Anna Sigurdsdotter
Fotograf: José Figueroa.