Robotdiktatorn (årskurs 1-5)

– en lekfull, galen och djupt allvarlig föreställning om beslutsfattande, medmänsklighet och svårigheten med att komma överens.

I en kartong, på översta hyllan, lever tre övergivna och bortglömda leksaker. Tre före detta  favoriter i ett fängelse av papp. Här får bara den starkaste bestämma och starkast är den som förtränger sina känslor. Den som anpassar sig, blir ett redskap. Och den som minns och längtar blir ett hot. Men när ännu en bortglömd kamrat landar i lådan, ändras allt. Vilka kan de bli om  inte bara en bestämmer?

Vad är demokrati? Hur fungerar det? Vad krävs för att det ska fungera? Och vad är alternativet? I alla möjliga sammanhang talas det om demokrati och hur viktigt det är att försvara den. Fast det är inte helt lätt för ett barn att förstå vad demokrati är. För i barnens värld är det ändå alltid en vuxen som kommer att bestämma i slutändan. Ett barn som nyfiket försöker förstå hur demokrati fungerar genom att följa nyhetsrapporter på radio och TV får inte mycket hjälp och vägledning. Det är väldigt många arga och missnöjda vuxna som klagar över beslut som tagits, över att det tar för lång tid att besluta eller rent av att demokratin inte fungerar.

·

Lärarmaterial · workshop · Skapande skola

Till föreställningen finns ett utförligt lärarmaterial.
Vi erbjuder workshops kring temat demokrati, detta är något som kan göras inom ramen för Skapande skola – kontakta oss för mer information och priser.

Recension

Lennart Gustafssons försynt nostalgiske nalle och Ulrika Hanssons nervöst tvehågsna apa regeras med järnhand av roboten, spelad med skojigt hetlevrad attack av Eva Welinder. När Henrik Gustafsson gör entré som deppig actionhjältedocka ändras spelreglerna och det blir riktigt spännande. För vem eller vilka ska nu bestämma? Konflikterna ställs på sin spets, men för att kunna lämna lådan och ge sig ut i världen behöver man kunna samarbeta.
Karin Helander, Svenska Dagbladet
Läs hela recensionen

Publikröster

Så genomgjuten! Rolig och tankeväckande. En nyskapad klassiker!
Britt-Marie Almström, tidigare kultursekreterare Haninge

Det är inte ofta man får chansen att se ett Norénskt-Beckettskt kammarspel för så ung publik.
Ulf Thörn, Regional teaterkonsulent, Riksteatern Östergötland

Premiär 20 september 2018 på Husby konsthall, Husby Gård, Kista


Spelas hösten 2018, våren/hösten 2019, våren/hösten 2020 & våren 2021

Under hösten 2020 på Påfågeln, St Eriksgatan 84, Stockholm följande datum:
spelas endast på turné hösten 2020
Biljetter till vardagar bokas på tel 08-15 33 12 eller via mail.

Robotdiktatorn spelas även på turné – kontakta oss via mail eller ring 08-15 33 12 för bokning och information.


Bildgalleri
Affischdesign: Sara Kander.
Fotograf: Martin Skoog.
Skådespelare: Henrik Gustafsson, Lennart Gustafsson, Ulrika Hansson och Eva Welinder
Högupplösta bilder finns här.