Historik om Påfågeln


Om biografen St Eriksgatan 84 (fd 86)

Öppnad 24 oktober 1927
Nedlagd 12 juni 1960
Öppnad på nytt 2 oktober 1968
Upphörde som biograf 12 januari 1986

Påfågeln inrymdes i en nybyggd fastighet intill St Eriksplan. Vägg i vägg låg en annan biograf, Capitol, inrymd i grannfastigheten sedan ett år tidigare. Påfågeln var den mindre av de båda lokalerna. Den lanserades som ”en förnäm familjebiograf”. Påfågeln drevs vid starten av kanslisekreteraren R Thygesen. Ansvarig för byggnationen var arkitekten F Lindvall. Inredningen var påkostad.

Innanför entrén fanns en liten hall, hållen i guldton och dekorerad med några infällda, antikiserande stuckreliefer. Salongen, som hade formen av en cirkelsektor med filmduken i  spetsen, var hållen i brunt och guld. Väggarna var försedda med breda träpilastrar och väggfälten däremellan klädda med sidentapeter. I det vita takets djupa facettrutor hängde kristallkronor. Belysningen i övrigt bestod av vägglampetter med svagt rosa och gult ljus.

Filmduken omgavs av en bred guldfärgad ram. Påfågeln hade 300 platser, varav 243 på parketten och 57 platser på den lilla läktaren. Vid invigningen 1927 var det premiär på ”Trasdockan från Paris”, amerikansk film med Virginia Valli i huvudrollen. Orkestern leddes av musikdirektör V Brandt.
Påfågeln övergick 1932 till Algot Mygren, som även innehade Karla samt ett par biografer i Sundbyberg. Senare drev Mygren även Ugglan, Narva med flera stockholmsbiografer. I slutet av trettiotalet blev Europa Film delägare i de Mygrenska biograferna.

Påfågeln blev från trettiotalets början en renodlad kvartersbiograf. Den renoverades 1945 och fick delvis ny inredning. Påfågeln blev nedlagd i juni 1960. Den hade då, liksom många andra mindre biografer i innerstaden, blivit utkonkurrerad av televisionen. Lokalen användes de följande åren som  möbellager.
I oktober 1968 blev lokalen återigen biograf. Den drevs då av Riteatrarna under namnet Ri-Ettan. Den nygamla biografen lanserades som ”tvillingbio” tillsammans med Ri-Tvåan (fd Capitol). Tvillingbiograferna var delvis sammanbygda och hade gemensam biljettkassa, men skilda foajéer. Ri-Ettan hade modern men enkel inredning med filmduk utan ridå. Salongen gick helt i grönt. Antalet platser var 238, varav 212 på parketten och 26 på läktaren.

Riteatrarna övertogs 1983 av Europa Film, som i sin tur övertogs av SF 1984. Ri-Ettan blev nedlagd i januari 1986.
ur boken Sthlms alla biografer, Kurt Berglund

… om Påfågeln

Under perioden 1986 – 1994 övertogs lokalen av de sk Plaza-grupperna (Pantomimteatern, Nya mimensemblen och Teater Buffons), som delade scenen Plaza på Odengatan 78 (en gammal Sandrew-biograf och senare Grupp 98s scen), dels som repetitionslokal, dels som alternativ scen för mindre föreställningar.
1994 återuppstod teatern under sitt ursprungliga namn Påfågeln, och drivs sedan dess av Mittiprickteatern och Pantomimteatern. Båda teatrarna spelar i första hand barn- och ungdomsteater.
Hösten 2013 togs utefoajén bort och entrén ligger nu i fas med resten av huset och liknar hur det var då huset byggdes.
Hösten 2016 installerades en trapphiss mellan de två foajéerna och en ramp vid trappan in i salongen. Sedan hösten 2017 finns det en handikapptoalett.

Tillgänglighet

På grund av att lokalen är relativt gammal så är den dessvärre inte helt anpassad för funktionshindrade på ett tillfredsställande sätt. I lokalen finns två trappor, men vi har trapphiss vid den ena och en ramp vi den andra vilket gör att vi kan ta emot ett par personer i rullstol per föreställning. Handikapptoalett finns.

Hitta hit

Påfågeln ligger på St Eriksgatan 84
Kommunikation:
– T-bana: grön linje 17, 18 & 19
Station St Eriksplan
– Buss: 3 & 4
Hållplats St Eriksplan
– Pendeltåg: linje 40, 41, 42, 43 & 44
Station Stockholm Odenplan