Recension Svenska Dagbladet

Urkul på scenen

Det svänger om snorkråkorna i maktkampen mellan barn och vuxen. Hönsrelationer och demokrati är andra teman i aktuell barnteater. SvD:s Karin Helander skannar av några Stockholmsbaserade, turnerande fria grupper som just haft premiär.

/…/

Robotens diktatur utmanas av deppig hjälte

Att det är svårt att bestämma vem som ska bestämma har vi alla blivit varse denna höst. Valet ger avtryck också på barnscenen. Demokratipjäsen ”Robotdiktatorn” (7–11 år) är skriven och regisserad av Magnus Munkesjö. I en kartong ligger några bortslängda leksaker och väntar på bättre tider. Lennart Gustafssons försynt nostalgiske nalle och Ulrika Hanssons nervöst tvehågsna apa regeras med järnhand av roboten, spelad med skojigt hetlevrad attack av Eva Welinder. När Henrik Gustafsson gör entré som deppig actionhjältedocka ändras spelreglerna och det blir riktigt spännande. För vem eller vilka ska nu bestämma? Konflikterna ställs på sin spets, men för att kunna lämna lådan och ge sig ut i världen behöver man kunna samarbeta.

/…/

Karin Helander, Svenska Dagbladet 2018-10-01

Detta är den del av recensionen som handlar om Robotdiktatorn.
Resterande del handlar om Ett ord är ett ord (Teater Pero), Hårdkokta fakta om ägg (Pygméteatern) och Varför? Därför… Annars (Teater Tre).