Recension Svenska Dagbladet

Rätt många kan få plats i den minsta av stugor, bara viljan finns. Solidaritet och flykt är teman i aktuell barnteater, som även kan tala om döden med hjälp av fablernas fantasivärld.

Aktuella samhällsfrågor gestaltas på barnscenen. För förskolepubliken handlar det ofta om att annorlunda kan vara berikande och om vikten av solidaritet; att öppna hjärtan och dörrar för de som är på flykt. Barnteaterrepertoaren inspireras också av fablernas värld och ger plats för förmänskligade djur. Djurkaraktärer är tacksamma och ger möjlighet till såväl empati som distans.

/…/

Mittiprickteatern har skräddarsytt jazzigt pigga ”Klösiga katters klubb”, skriven och regisserad av Cleo Boman, för 3–5-årspubliken. Teatern samarbetar med förskolor i Rinkeby-Kista, där man i förarbetet samtalar och improviserar kring de teman som är aktuella för målgruppen, exempelvis vad som är svårt med att leka två, tre eller flera.

Här är det tre riviga katter, Eva Welinders fräsiga Kattja, Henrik Gustafssons skrajset modiga Kattnis och Lennart Gustafssons snusförnuftige Kattmandu, som får lära sig att jaga råttor och skummisar tillsammans. Men bakgården invaderas plötsligt av främmande kissar, en hel gosedjursarmé kikar fram bakom planket. Viktiga frågor ställs på sin spets: Ska alla som vill få vara med? Kan det vara bra om vi är olika?

/…/

Karin Helander, Svenska Dagbladet 2018-02-07

Detta är den del av recensionen som handlar om Klösiga katters klubb.
Resterande del handlar om Vid vägens slut… (Pantomimteatern) och Har du hört att Rosie bitit i gräset (Pygméteatern).