årskurs 1 - 5

Henrik den femte

– en föreställning om krig, kärlek och den svåra konsten att spela boule.

Det är tungt att var kung, i alla fall om man är Henrik den femte. Han är kung över England, skattkistan är tom och slottet fallfärdigt. Då han ser att Frankrike har ett mycket större och finare slott med en skattkista som är full bestämmer sig Henrik helt enkelt för att invadera! Men Frankrike styrs av prinsessan Katherine och henne sätter man sig inte på i första taget!

Henrik den femte är en humoristisk teaterlek med svärdsfäktning och explosioner. Det är Shakespeares berättelse som i vår tolkning blir till en angelägen historia som utforskar privilegier, makt och effekterna av krig genom lekplatsens dynamik och spelregler.

Premiär 11 februari 2017 på Teater Bristol, Sundbyberg

Av: Ignace Cornelissen – väldigt fritt efter William Shakespeare
Översättning: Andreas Boonstra
Regi: Josefin Lennström
Scenografi & kostym: Anna Sigurdsdotter
Mask: Erika Nicklasson
Musik: Anders Nyström
Ljus: Mikael Tham

Skådespelare:
Våren 2017:
Lennart Gustafsson, Per-Johan Persson, Peter Viitanen, Eva Welinder

Hösten 2017: Lennart Gustafsson, Peter Perski, Simon Rodriguez, Eva Welinder

Våren 2018: Lennart Gustafsson, Per-Johan Persson, Peter Viitanen, Eva Welinder

Spelperiod: 2017-02-11 – 2018-04-11
Längd: 55 minuter
Publik: årskurs 1-5

Recensioner
Henrik den femte

Livets stora frågor gestaltas bäst med humor och musik mitt i vardagen. SvD:s Karin Helander har sett fyra bra uppsättningar för barn i Stockholm.

/…/

Mittiprickarnas ”Henrik den femte” (7-12 år) av Ignace Cornelissen är en alldeles kolossalt fri bearbetning efter Shakespeare. Regissören Josefin Lennström, som tidigare signerat fina förskoleföreställningar, har överfört lekens dramaturgi på texten. Kungadramat har blivit bråk i sandlådan mellan ostyriga pojkkungar. Henrik, som är kung av England, hyser planer på att erövra Frankrike, men stöter på patrull både från en morsk fransk prinsessa och hennes manipulative förmyndare. Kombinationen av pratig text med flera berättarnivåer och skojfriskt yvig spelstil blir en aning svajig, även om det finns en solidariskt yster och energisk ensemble och trots att krigets pangfest med blå och röda ballonger är nog så anslående.

/…/

Karin Helander, Svenska Dagbladet 2017-04-04

Detta är den del av recensionen som handlar om Henrik den femte
Resterande delar handlar om Lilla stora livet (Riksteatern), Vill visst! (Mittiprickteatern) och Frö (Teater Tre).

Bra start där Mittiprickteatern som nu dunkat in sin första premiär för året med ”Henrik den femte”, en helt corny och fri improvisation kring Shakespeares krönikespel. Lättade lämnar vi genast den befängda idén om att teater ska vara belärande. Det ska den inte. Teaterns uppgift är att erbjuda ett möte med konsten. Gärna också med inslag av humor som här när Josefin Lennström håller i tåtarna.
Redan inledningsvis blir det åka av då Lennart Gustafsson, i rollen som berättaren, omedelbart får publiken i sitt grepp. Här ska det skrönas, berättas och tokas – häng på bara!

Peter Viitanen som Henrik den femte sprattlar kring som vore han klippt ur Disneys variant av Robin Hood; spinkig, spånig, uppkäftig med en krona som ideligen far ner över ögonen. En synnerligen motvillig engelsk monark som stannat i barnstadiet, men fattar att pengarna är slut. Var kunna roffa nästa gång? Jo, men i Frankrike kanske, där finns ju ett snyggt slott att annektera, en döende kung och en kvinnlig tronföljare han tror sig kunna förföra.

Fast där tar han fel – inte ens att fuska i boule-spel klarar han något vidare. Eva Welinder, som tronföljare, vet nämligen vad hon vill och smattrar fram små franska näsvisheter med verklig prinsess-power. Hon äger, i varje fall ända till Per-Johan Perssons Trump-kopia i lila kostym och orange hårslick, dyker upp och helt skriver om regelboken. Karln är galen och publiken buar engagerat och starkt ut Trumpen.

Fint samspel mellan scen och salong i denna fyndigt fysiska satir över maktfullkomlighet liksom över den idiotiska idén att vilja tillskansa sig människor och land medelst våld. De enda negativa inslagen är de lärare i publiken som ideligen stör medelst högljudda hyssjande och upptända iphones. Skärp er!

Pia Huss, Dagens Nyheter 2017-03-01

På gång

Biljetter till våra scener, förskola/skola
AnaMaria Suazo Swahn
072 542 90 10
anamaria@mittiprickteatern.se

Turné och uppsökande verksamhet
Anna Holmkvist
072 542 90 20
anna@mittiprickteatern.se

Konstnärlig ledare / regissör
Josefin Lennström
073 646 91 64
josefin@mittiprickteatern.se

Konstnärlig ledare / regissör / skådespelare
Magnus Munkesjö
070 676 61 70
magnus@mittiprickteatern.se

Konstnärlig ledare / producent
Rolf S. Nielsen
0739 31 00 84
rolf@mittiprickteatern.se

 

Stora scen – Påfågeln
St Eriksgatan 84, Stockholm

Lilla scen – Emågatan
Emågatan 36, Bagarmossen

Kontor
Kebnekaisevägen 7, 167 35 Bromma
08-15 33 12
info@mittiprickteatern.se