årskurs 7-9 & gymnasiet

Klass

– en föreställning om klass: i skolan, i livet eller var som helst.

Det här är en rolig, svart och sorglig historia som handlar om klass. Skol- klassen du går i, samhällsklassen du tillhör och klassidentiteten du har. Möjligheterna och begränsningarna beroende på var du bor, hur du använder ditt språk och vilka som är dina föräldrar.
Men det är också en pjäs om att vara människa. Hur svårt det är att göra rätt. Hur svårt det är att nå varandra.
Alex och Diana har kallats till ett möte med deras sons lärare. I samma skola som de själva gick i en gång. Läraren vill tala om sonens läs- och skrivsvårigheter men mötet utvecklar sig på ett sätt som ingen av dem hade kunnat ana…

 

Klass är en föreställning för dig som går i, har gått i, eller arbetar i skolan. Den berör djupt mänskliga frågor om tillhörighet, utanförskap och makt som också sträcker sig långt utanför skolans sfär.

Premiär 3 mars 2020 på Påfågeln, St Eriksgatan 84, Stockholm

Manus: Iseult Golden och David Horan
Översättning & regi: Magnus Munkesjö
Scenografi & kostym: Anna Sigurdsdotter
Maskkonsult: Marie-Louise Hellberg
Koreografi: Helena Lambert
Slagsmålsinstruktion: Alexander Lindman
Ljusdesign: Maria Ros
Musik: Anders Nyström

Skådespelare:
Våren/hösten 2020 & våren 2022:
Henrik Gustafsson, Daniel Scherp och Eva Welinder

Hösten 2022 & våren 2023: Henrik Gustafsson, Ulrika Hansson och Daniel Scherp 

Spelperiod: 2020-03-03 – 2023-02-20
Längd: 85 minuter
Publik: årskurs 7-9 & gymnasiet

Bildgalleri

Affischdesign: Anna Sigurdsdotter
Fotograf: José Figueroa

Recensioner
Klass

”Klass” blottlägger klassamhället i skolans värld

Att den irländska pjäsen ”Klass” blottlägger relationen mellan de medellösa och frustrerade föräldrarna och deras sorgebarn är dess största styrka, skriver Anna Håkansson.

Daniel Scherps mellanstadielärare sitter redan på plats vid katedern med rödpennan i handen när publiken kommer in i salongen. Här gör Henrik Gustafsson och Eva Welinders krisande föräldrapar Diana och Alex snart entré för att delta i kvartsamtalet som gud glömde.

Mittiprickteaterns uppsättning innebär Sverigepremiären av den irländska pjäsen ”Klass” från 2017. Det är förvånande att det har dröjt så länge. Det är en välskriven, klassikerekande uppgörelse både med skolans förhållningssätt till elever som avviker från normen och klassamhället i stort.

Regissören Magnus Munkesjös översättning hittar ofta rätt bland samtida pedagogiska floskler, även om det dramaturgiskt går väl snabbt mellan föräldrarnas aningslösa tacksamhet över lärarens överseende välmening och sylvasst nedmonterande av detsamma.

Trion Henrik Gustafsson, Daniel Scherp och Eva Welinder rör sig sömlöst mellan utvecklingssamtalets nu och läxklubben för sonen och hans klasskamrat som blir konsekvensen av deras möte. Att pjäsen blottlägger relationen mellan de medellösa och frustrerade föräldrarna och deras sorgebarn är dess största styrka.

Skådespelarna fångar också rollfigurernas komplexitet där Scherp ger sin lärare lika delar yrkesstolthetspatos och undertryckt aggression medan Gustafsson och Welinder balanserar mellan auktoritetstilltro och rastlös upprorsenergi, både i rollerna som barn och vuxna.

Men för att vara en så pass nyskriven pjäs där unga är främsta målgruppen saknar jag en mer inkluderande dimension. Något som åtminstone gör en liten reva i den där fjärde väggen. Då skulle vi kunna skaka om skolvärldens självgodhet på allvar.

Anna Håkansson, Dagens Nyheter 2022-02-10

Starka känslor när skolan är spelplats

Rummet kokar av nervös energi när Mittiprickteatern spelar ”Klass”. Vikten av att erkänna och bejaka känslor går igen i flera av de uppsättningar för barnpublik som just nu går att se i Stockholm.

Mittiprickteatern är en fri grupp med varierad repertoar. ”Klass” (från 13 år), en irländsk dramatext i skarp översättning och koncentrerad regi av Magnus Munkesjö, utgår från titelns dubbeltydighet. Pjäsen handlar om både klassidentitet och skola, en kombination nog så aktuell i dagens skoldebatt. Uppsättningen är befriande okonstlad i sin tillit till ämne, text och skådespelare. Den tar såväl rollerna som situationerna på allvar och låter dem utvecklas i hetsiga turer.

Utgångspunkten är ett föräldrasamtal i klassrummet, där en stressat välvillig lärare med en arsenal pedagogiska knep vill berätta för ett frustrerat par i skilsmässa att deras son har läs- och skrivsvårigheter. Rummet kokar av nervös energi, aggressioner som sjuder under ytan, skavande relationer, underlägsenhetskänslor, språkspel, maktdemonstrationer, utanförskap och ständigt skiftande hierarkier. Skådespelarna Daniel Scherp som läraren samt Henrik Gustafsson och Eva Welinder som både föräldrar och elever behärskar suveränt en spelstil av distinkt förhöjd realism.

/…/

Karin Helander, Svenska Dagbladet 2022-02-21

 

Detta är den del av recensionen som handlar om Klass
Resterande del handlar om Färgernas hemlighet (Mittiprickteatern), Vilse – ett förtrollande äventyr (Teater Barbara) och Glitter (Ö2).

På gång

Biljetter till våra scener, förskola/skola
AnaMaria Suazo Swahn
072 542 90 10
anamaria@mittiprickteatern.se

Turné och uppsökande verksamhet
Anna Holmkvist
072 542 90 20
anna@mittiprickteatern.se

Konstnärlig ledare / regissör
Josefin Lennström
073 646 91 64
josefin@mittiprickteatern.se

Konstnärlig ledare / regissör / skådespelare
Magnus Munkesjö
070 676 61 70
magnus@mittiprickteatern.se

Konstnärlig ledare / producent
Rolf S. Nielsen
0739 31 00 84
rolf@mittiprickteatern.se

 

Stora scen – Påfågeln
St Eriksgatan 84, Stockholm

Lilla scen – Emågatan
Emågatan 36, Bagarmossen

Kontor
Kebnekaisevägen 7, 167 35 Bromma
08-15 33 12
info@mittiprickteatern.se