årskurs 5 - 9

Om det var krig i Norden

– tänk om det var krig i Norden. Vart skulle du ta vägen?

Vi bjuder in till ett tankeexperiment: en klassrumsföreställning baserad på Janne Tellers prisade bok Om det var krig i Norden.

EU har fallit, de nordiska länderna ligger i krig med varandra. Sverige leds av en nationalistisk diktator och demokrati är förbjudet. Det blir omöjligt att stanna i Sverige, du och din familj måste fly. De enda demokratier som tar emot flyktingar ligger söder om Medelhavet så med hjälp av suspekta människosmugglare tar ni er till Egypten. Hamnar i ett läger i oändlig väntan på uppehållstillstånd.
Svenskar betraktas med misstänksamhet. De kan inte språket, de vet inte hur man beter sig i ett klassiskt kultursamhälle eller hur man värnar om en kvinnas dygd. ”Flyktingar från Norden kan inget annat än sitta på kontor och vända papper. De behövs ingenstans.”
Genom att göra det främmande till något som kan hända dig och mig här och nu och inte ”den andre” blir föreställningen starkare och svårare att värja sig mot.

Janne Teller fick Teskedsordens bokpris 2012 för boken Om det var krig i Norden.
Motiveringen: ”Tänk om det blev krig och det var jag som blev flykting i ett främmande land. Att vända på världen – se hemma som borta, dig som mig, vänner som fiender. Janne Tellers bok får alla dina föreställningar om dig själv att svindla i fritt fall.”

Premiär 30 september 2013 på Påfågeln, St Eriksgatan 84, Stockholm

Av: Janne Telller
Dramatisering & regi: Cleo Boman
Kostym & rekvisita: Anna Sigurdsdotter
Musik: Anders Nyström

Skådespelare:
Hösten 2013 & våren 2014:
Jesper Arin, Lennart Gustafsson och Ulrika Hansson

Hösten 2014 & våren 2015: Jesper Arin, Lennart Gustafsson/Pierre Tafvelin och Ulrika Hansson

Hösten 2015: Jenny Bjärkstedt, Lennart Gustafsson och Peter Viitanen

Våren 2016: Daniel Lindman Agorander, Jenny Bjärkstedt och Nicholas Olsson

Hösten 2016 & våren 2017: Jesper Arin, Henrik Gustafsson och Ulrika Hansson

Spelperiod: 2013-09-30 – 2017-04-21
Längd: 45 minuter
Publik: årskurs 5-9

Recensioner
Om det var krig
i Norden

En möjlig värld

Per Wirtén uppskattar Mittiprickteaterns krigiska tankeexperiment.

Att Sverige ska angripas är en gammal svensk neuros. Mittiprickteatern vänder den ut och in. Stockholm styrs av en diktator med storsvenska drömmar. Grannländer ockuperas, men slår tillbaka. Hela Norden läggs i ruiner. På hustaken vid Sergels torg ligger krypskyttar. Barn och föräldrar arresteras, torteras och försvinner. I en källare gömmer sig en sargad familj.
Det kunde ha blivit moraliserande plakatteater. Ja, till och med välmenande humanistpekoral. Men i likhet med förlagan, en liten fin bok av danskan Janne Teller, sker det stora underverket. Situationen blir trovärdig och levande. Jag blir förbluffande djupt berörd av tre skådespelare utan egentlig scenografi. En möjlig värld trollas fram.

Familjen får hjälp ut ur Stockholm av människosmugglare. Vad ska de ta med sig? Fotoalbum, Harry Potter, kramdjur, receptbok?
Jag ser föreställningen i en liten teater, men den kommer att turnera på skolor och spelas i klassrum på mellan- och högstadiet. En tät och intimt påfrestande miljö. Mitt i vardagen. Den kommer säkert väcka minnen hos en del elever om påtvingade uppbrott från länder som Irak, Somalia och Syrien. För andra öppnar den förmågan att för en kort stund förstå flyktingens situation: det kunde vara jag. Enkelt men drabbande.

I södra Egypten försöker familjen skapa sig en ny tillvaro. Under några korta ögonblick vandrar skådespelarna på farlig mark. Egyptiernas förakt för de omoraliska invandrarna och de svenska migranternas obekväma försök att hitta rätt blir nödvändigt förenklade gestaltningar av extremt komplicerade situationer. Det är lätt att oavsiktligt förstärka stereotyper som man vill fälla omkull.
Sverige ockuperas till sist av Danmark. Det blir fred. Men för familjen finns inget att återvända till. Ett slut som inte är överdrivet lyckligt, men delas av miljoner flyktingar. “Om det var krig i Norden” är bästa tankeexperimentet.

Per Wirtén, Expressen 2013-10-07

På gång

Biljetter till våra scener, förskola/skola
AnaMaria Suazo Swahn
072 542 90 10
anamaria@mittiprickteatern.se

Turné och uppsökande verksamhet
Anna Holmkvist
072 542 90 20
anna@mittiprickteatern.se

Konstnärlig ledare / regissör
Josefin Lennström
073 646 91 64
josefin@mittiprickteatern.se

Konstnärlig ledare / regissör / skådespelare
Magnus Munkesjö
070 676 61 70
magnus@mittiprickteatern.se

Konstnärlig ledare / producent
Rolf S. Nielsen
0739 31 00 84
rolf@mittiprickteatern.se

 

Stora scen – Påfågeln
St Eriksgatan 84, Stockholm

Lilla scen – Emågatan
Emågatan 36, Bagarmossen

Kontor
Kebnekaisevägen 7, 167 35 Bromma
08-15 33 12
info@mittiprickteatern.se